Adakah supplement satu keperluan? Atau adakah ia semata-mata gimik pemasaran? Persoalan ini sangat lazim diutarakan. Malah sangat ramai beranggapan bahawa mengambil supplement adalah merupakan satu pembaziran.

Seorang doktor perubatan menulis di wall Facebook beliau berkenaan perkara ini :

Perlu ke suplemen ni?

Orang zaman dulu tak makan pun suplemen…

Makan je makanan seimbang…

Aku sengeh je perati..

Tulisan beliau amat ringkas namun sarat dengan maksud tersirat. Bersama dengan status tersebut Doktor muda ini telah berkongsi satu tulisan berkenaan isu ini yang ditulis oleh laman Facebok Ayuh Sihat :

PERLUKAH ANDA MENGAMBIL SUPLEMEN?

BAB 1: CABARAN ZAMAN MODEN
———————————————————–

Makanan sebenar sudah pasti jauh lebih baik dan seimbang dari segi kandungan nutrisinya.

.
Namun, kita harus berpijak pada dunia realiti zaman moden yang mencabar:

1) Kualiti dan pencemaran tanah yang membawa kepada berkurangnya zat dalam tanaman.

2) Tumbuhan yang disirami racun serangga/rumpai mengumpul toksin yang akhirnya menjadi santapan anda.

3) Pencemaran toksin persekitaran lainnya terutamanya bahan kimia dan pengganggu hormon.

4) Pengambilan makanan rapu tanpa nutrisi dan penuh kalori.

5) Penggunaan ubatan seperti ubat tahan sakit, antibioktik yang membebankan usus, hati dan buah pinggang.

6) Kurang aktiviti fizikal di siang hari, tidur juga kurang. Ini mengelirukan jam biologi badan anda.

7) Peningkatan stress yang kronik.

8) Kerja..kerja..dan kerja..sehingga lewat malam..
Makan pun tak sempat..apatah lagi memasak makanan anda sendiri? Tanam sendiri? Mimpilah!

Fast food juga yang jadi pilihan..

.

Maka anda rasa anda tidak perlukan suplemen tambahan?
.
.

Bab2: Adakah Seimbang Pemakanan Anda?
.

 

Perbincangan ini bakal bersambung ke Bab seterusnya. Keep in touch dengan kami untuk membaca huraian dari beliau dalam bab seterusnya.

 




Tonton Video 2 minit memaparkan aktiviti kami team SuperStars Shaklee yang merupakan Group Pengedar Shaklee Aktif No.1 di Malaysia



Cari Agen Shaklee di Area Anda?  -->  Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia


Nak Beli Produk Shaklee Terus Dari Shaklee HQ? --> Cara Beli Shaklee Online


Nak Daftar Jadi Ahli Shaklee? --> Daftar Ahli Shaklee 2017