Kebelakangan ni anakku telah developed satu tabiat yang baru – dia jadi cerewet makan. Oleh kerana hanya beberapa minggu je lagi menjelang due date (which is estimated on 20th June, Friday) so aku kena la pastikan yang dia akan ubah semula tabiat makannya kepada keadaan asal sebelum adiknya lahir. Sebabnya, aku sangat bimbang nanti bila adik kepada Kauthar dah lahir, dengan kesibukan mengurus baby dan diri yang dalam confinement berseorangan nanti, aku tak dapat nak bagi dia perhatian macam sekarang, takut2 masalah cerewet makan ni akan makin teruk pulak.

Kenapa aku risau sangat anak aku jadi picky/fussy eater ni?

I tell you why…

  • Sebelum ni dia makan sehari 4 kali (pagi porridge , tengahari mashed potato/lentils dgn sayur dan ayam , petang fruit puree dan cupcake yang aku bake sendiri/puding nasi/puding roti) tapi sekarang from 4 times daily to nil !! langsung refuse nak makan apa je yang aku bagi, even memang fav food dia pun dia reject. Susu ?? sekali minum 2 oz je.
  • He has fully weaned of breastfeeding hey i’m so sad to this tau.. i tell you what happened…since last two months i bleed everytime he suckles to my breast. I referred to my obgyn and she asked me to stop breastfeeding my son because my uterus contracted everytime i nurse him and that can brings to premature labour !! Even before this (fully wean) i do supply him with soy protein and melilea organic soy and fresh milk, he still get my breast milk even not as many as before i enter 2nd trimester. As known by many mothers, many or should i say most? nutrients and benefits in breast milk cannot be found in other milk (namely formulas , soy , freshmilk , etc) . So i MUST ensure that my son gets those nutrients from his diet/complementary feeding – solids- . Unlike fully breastfed baby/toddler who gets all essential nutrients from breast milk.
  • Kat kuku Kauthar dah ada tanda putih2, yang orang panggil bunga kuku tu. Ini memang scientifically and medically proved/ accepted as sign of not getting sufficient nutrients (and i already referred this to dietician and paediatrician.) Paed provide Kauthar with multivitamin drop which contains Lysine to boost his appetite.
  • Paed has mentioned about worms as well – NA’UZU BILLAHIMIN ZALIK Of course lah aku sgt taknak benda tu ada kat anak aku….kata Dr. Mahani antara simptom kecacingan ialah drastic appetite loss. However this just can be sure if he still not having any positive sign of increasing appetite after finishing the multivitamin course completely. Then the treatment of worms can be started on him.

Atas kesemua sebab yang disenaraikan di atas menyebabkan aku kena lah risau(take serious) dengan masalah anak yang taknak makan ni. Sebabnya dah ternyata ia bukanlah kebimbangan tak berasas seorang ibu yang tak berpengalaman.

Anyway i should thank my friend Liyana (dia memang keje kat hospital and dulu amik Biomedic, so memang bidang dia) sebab sebelum aku pergi jumpa dietician adn paed aku refer kat dia dulu adakah anak aku ni memang bermasalah pemakanan atau aku yang keterlaluan risau. Atas nasihat dia lah aku mula ambil steps to counter this picky-eater problem.

Kauthar lepas ni please la….ibu nak hang makan banyak2 to cover apa yang hang dah miss…




Tonton Video 2 minit memaparkan aktiviti kami team SuperStars Shaklee yang merupakan Group Pengedar Shaklee Aktif No.1 di Malaysia



Cari Agen Shaklee di Area Anda?  -->  Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia


Nak Beli Produk Shaklee Terus Dari Shaklee HQ? --> Cara Beli Shaklee Online


Nak Daftar Jadi Ahli Shaklee? --> Daftar Ahli Shaklee 2017